0515 44 25 58

Jachtwerf

Een scheepswerf moet je ruiken

Door de vele meren en waterwegen in Friesland heeft zich in deze provincie het schip al zeer lang geleden tot een hoogst belangrijk middel van vervoer ontwikkeld. Door de specifieke eisen die de ondiepe meren en de lange smalle vaarten stelden, is er in de loop der eeuwen een reeks typisch Friese schepen ontstaan: de boeier, het Friese Jacht, de tjotter, het boatsje en de wildsjitter.

Beroemde Friese bouwers uit de vorige eeuwen zoals Van der Zee en Holtrop brachten op het oog de fraai eikenhouten boeiers, Friese jachten en tjotters tot leven. Nog altijd beschikt Friesland over een bescheiden aantal vaklieden dat de kunst verstaat volledig op het oog en voor een belangrijk deel op dezelfde ambachtelijke manier als honderd en tweehonderd jaar geleden de Friese rondjachten te bouwen.

jachtwerf historie

Pier Piersma uit Heeg is er één van. Hij begon na een opleiding voor meubelmaker als knecht van vijftien jaar bij Berend de Jong uit Heeg. Na diens pensionering besloot de jonge Piersma in 1970 dat een dergelijke jachtwerfwerf moest blijven bestaan. Daarom begon hij in een kleine houten loods aan de overkant van het water zijn eigen werf. Helemaal alleen met wat oude gereedschappen en veel lef. Zijn eerste klus bestond uit de restauratie van een uit de eerste helft van de 19e eeuw daterend boeiertje. In 1972 kreeg hij hulp van Theo Potma. Daarna volgde een lange rij van grote restauraties en nieuwbouw.

Inmiddels is de loods al driemaal uitgebreid en is in 2010 het veertigjarig jubileum gevierd met een reünie van een groot aantal van de op jachtwerf Piersma gebouwde schepen.

jachtwerf reunie